26. april lanserer Skeiv Verden og Sex og samfunn fotoprosjektet Viva la Vulva. Målet er å samle inn anonyme bilder av vulvaer for å vise frem mangfoldet av underliv i Norge.

Endelig er den i Norge! I fotoboksen Viva la Vulva kan du selv ta bilde av din vulva, og dermed bidra til en fargerik samling anonyme bilder som viser hvor forskjellige våre underliv er. Vi vil rett og slett vise mangfoldet der ute!

Hvordan ser et underliv egentlig ut? Ideen om å dokumentere mangfoldet av underliv startet i Danmark, hvor Kussomaten ble lansert i 2011. Kussomaten er en stol med hull i og under stolen er et kamera som fotograferer underlivet. Nå har vi fått vår egen Kussomat, og den har fått navnet Viva la Vulva.

I selfiebua Viva la Vulva kan du ta bilder av din vulva. Målet er å opplyse og styrke kjennskap til kroppen, og videre også skape debatt og oppmerksomhet rundt seksuell helse.

Vulva er de ytre kjønnsorganene, eller de ytre kjønnsleppene, og alles vulva er ulike. Dette er det få som vet, sier Maria Røsok, daglig leder ved Sex og samfunn, Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. I fjor henvendte nesten 50 000 seg til senteret med spørsmål knyttet til kropp, sex og seksuell helse.

– Hver dag blir vi kontaktet av unge som lurer på om de ser «normale» ut nedentil. Alle er forskjellige, også i underlivet, men likevel har mange en oppfatning av at de er unormale, noe som kan gi komplekser og dårlig selvtillit. Noen, og stadig flere, går til og med så langt som å vurdere eller gjennomføre intimkirurgi, sier Røsok.

Generalsekretær i Skeiv Verden, Susanne Demou Øvergaard legger til at underliv er like forskjellig som menneskers ansikt.

– Alle er normale. Ved å ta selfie av underlivet og dermed bidra til å vise mangfoldet, kan vi også knuse myten om det perfekte underlivet som for eksempel pornoindustrien har vært med på å konstruere. Ikke alle er glattbarberte og symmetriske nedentil, sier hun.

For oss i Skeiv Verden er det viktig å øke synligheten om kvinner som har sex med kvinners seksualitet, vårt mål er å skape debatt og sette det på dagsorden gjennom dette prosjektet.

Fotoboksen er støttet av Fond for gode formål, og bildene som tas skal brukes i opplysningsarbeid og skal hjelpe oss med å få frem hvor ulike vi er. Viva la Vulva skal etter hvert på turné for å samle inn bilder, og målet er å lage en utstilling som skal hjelpe oss med å løfte ulike problemstillinger knyttet til kropp, seksualitet, seksuell identitet og seksuell helse.

Arrangørene Skeiv Verden og Sex og samfunn håper på stort oppmøte når Viva la Vulva skal lanseres på Uhørt i Oslo 26. april fra klokken 17.00. Det blir blant annet Vulvapreik, burleskshow, DJ og konkurranser, og selvsagt blir det selfies!

 

Om arrangørene: 

Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Senteret driver blant annet landets største klinikk for seksuell helse, i tillegg til undervisnings- og påvirkningsarbeid innen feltet. www.sexogsamfunn.no

Skeiv Verden er en nasjonal interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bilfile, trans-, interkjønn- og queerpersoner (lhbtiq) med minoritetsbakgrunn. Skeiv Verden er en møteplass for skeive som vil komme i kontakt med andre som har lignende erfaringer, og få støtte, informasjon og kunnskap som gjør det lettere å være skeiv med minoritetsbakgrunn.  www.skeivverden.no