Familienettverket: på tvers av kulturer

Av og for skeive med minoritetsbakgrunn og deres familier og nærmeste

Startsiden Tilbud Bakgrunn Vårt mål Nettressurser Kontakt

Bakgrunn


federico-giampieri-lWJJIOLzqPM-unsplash.jpg
 
eye-for-ebony-zQQ6Y5_RtHE-unsplash.jpg
 

Ifølge både norsk og internasjonal forskning er LHBTQI+ personer med minoritetsbakgrunn dessverre en gruppe som er særlig utsatt når det gjelder psykisk helse. De har forhøyet risiko for selvskading, selvmord og/eller rusmisbruk og utenforskap i vårt samfunn (se Eggebo, Stubberud, Karlstrøm, 2018, Andresson & Malterud, 2013, Hegna, 2007, Van der Ros, 2013). 

Årsaker: 

Årsaker er ofte knyttet til en oppvekst i et samfunn/kultur preget av skam og stigma rundt seksualitet og kjønnsidentitet. Mens heteroseksualitet blir normalisert, blir det skeive mangfoldet av seksuelle og kjønnsuttrykk sykeliggjort.  

Konsekvenser

Personer som vokser opp i slike miljøer havner ofte uten støtte, alene i krevende prosesser med å akseptere sin seksualitet og/eller kjønnsidentitet. De kan slite med internalisert skamsom påvirker deres selvbilde negativt. De kan også oppleve å bli underlagt sterkt sosial press og kontroll fra nær familie og slekt. De kan videre oppleve å bli utsatt for trakassering og vold fra personer i sin familie eller omgangskrets, som kan rokke ved deres grunnleggende behov for, og opplevelse av, trygghet.   

Alt dette betyr en hverdag preget av minoritetsstress. Minoritetsstress betyr å få et forhøyet stress- eller angstnivå fordi man blir utsatt for små og store negative holdninger eller handlinger over tid, på grunn av at man er annerledes enn majoriteten. Mange opplever i tillegg angst eller depresjon, og blir sårbare for rusmiddelbruk og/eller selvskading.  

LHBTQI+-personer med minoritetsbakgrunn, havner ofte utenfor norske hjelpeapparatets rekkevidde. I tillegg til å oppleve minoritetsstress på bakgrunn av sin seksuelle legning og/eller kjønnsuttrykk, er de ikke sjelden utsatt for kommentarer, hets eller diskriminering på bakgrunn av sin hudfarge, etnisitet, religiøse eller kulturelle tilhørighet. Mange opplever også å vokse opp med lavere sosioøkonomisk status som også kan oppleves som utfordrende.   

Det er derfor en kompleks situasjon som gjør at vi som gruppe alltid havner i den bekymringsfulle statistikk for psykisk uhelse og sårbarhet, både i Norge og internasjonalt.  

Press på familier: 

Det er viktig å huske på at i mange tilfeller, opplever familiene til LHBTIQ+-personer med innvandrerbakgrunn, selv press, skam og uro knyttet til at en i familien kan stå fram med en slik identitet. Derfor kan det være vel så viktig å hjelpe disse til å takle press fra slekt, bli bevisst sin frykt og skam, som å gi informasjon om LHBTIQ+-spørsmål eller om deres rolle for at deres skeive familiemedlem skal kunne klare seg godt.