Skeiv Kompetanse mottak

Foto: Helge Strand 2020

Foto: Helge Strand 2020

Skeiv kompetanse mottak er et kursopplegg rettet mot asylsøkere og beboere i asylmottak. Kurset tilbys gratis til alle ordinære asylmottak i hele landet, med støtte fra Integrering og mangfoldsdirektoratet (IMDI).

Målene vi søker å oppnå er 1) at alle LHBTIQ+-beboere gjøres kjent med deres rettigheter og får informasjon om hvor de kan søke støtte og fellesskap, 2) å gi kunnskap og starte dialog som bekjemper fordommer mot og diskriminering av skeive personer og forebygger negativ sosial kontroll.

Opplegget gjennomføres av personer som selv har minoritetsbakgrunn, for å fremme åpenhet og god dialog med deltakere. Temaer er blant annet kjønn, seksualitet, samlivsformer, diskriminering, normer og lovens beskyttelse og anerkjennelse av skeive personers rettigheter.

Innholdet i opplegget er tilpasset UDIs informasjons moduler for voksne beboere på asylmottak:

Modul 4: Identitet, moral og seksuell trakassering temaer: sosial kontroll, inkluder påkledning, kvinnesyn, moral, voldtekt, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, seksuell trakassering, vold og seksuelle overgrep.

Modul 5: Familiemønstre og samlivsformer temaer: samlivsformer, samboerskap, homofilt samliv mv.

Modul 8: Samfunnsforhold, normer og verdier.

Ønsker du et besøk fra Skeiv Verden?

Med støtte fra IMDI tilbyr vi kurset til asylmottak nasjonalt.

Ta kontakt med vår prosjektleder Joseph Mardelli for mer informasjon og nærmere avtale.

Ønsker du informasjonsmateriell?

Ved å ha informasjonsmateriell synlig viser dere LHBTIQ-personer i deres miljø at det er trygt å komme til dere å be om støtte.

Vi har plakater, visittkort, brosjyrer (på norsk, engelsk, arabisk, ukrainsk, tigrinja og farsi) og klistremerker med informasjon om skeiv verden.

For å bestille materiale ta kontakt med vår prosjektleder Joseph Mardelli her.

Bakgrunn

Nyankomne til Norge kan ha manglende kjennskap til regler og normer for anerkjennelse og aksept av skeiv identitet og legning i Norge slik det etter hvert går frem av norsk lovverk og mainstream kultur. Noen kommer også fra kulturer som har et feilaktig eller negativt syn på skeiv identitet og legning. I skeiv kompetanse bruker vi kunnskap og dialog som grunnlag for å fremme større aksept og respekt for skeive personer

LHBTIQ+-personer på asylmottak, i introduksjonsprogram og voksenopplæringen holder ofte sin legning eller kjønnsidentitet skjult på disse arenaene for å unngå diskriminering. Vi kommer ofte i kontakt med nye personer i Skeiv Verdens målgruppe etter å ha holdt kurs. Mange har ikke våget å snakke med noen om sin legning før de møter oss. 

Foto: Helge Strand 2019

Skeiv Verden har med støtte fra IMDI tilbudt Skeiv kompetanse til beboere ved ordinære asylmottak siden 2016. Vi informerer beboere om temaer som diskriminering basert på ulike sosiale identiteter, menneskerettigheter og kjønns- og seksualitetsmangfold.  

Om kursopplegget  

Undervisningsform: Kan gjennomføres både ved fysisk og digital undervisning.  Fysisk oppmøte anbefales.
Varighet: Kan tilpasses etter ønske innenfor rammen 60 min.–120 min.  
Hovedtemaer: Sosiale identiteter, diskriminering, kjønns- og seksualitetsmangfold og rettigheter.  

Språk: Våre kursholdere er flerspråklige, men selve kurset gjennomføres på norsk ved hjelp av tolk. Tolk må organiseres av arrangør.

Innhold

Opplegget vi bruker er interaktiv og ikke-konfronterende. I første del av kurset innleder vi ved å snakke om ulike sosiale identiteter - blant annet ved å invitere til refleksjon om deltakernes egne sosiale identiteter - og viktigheten av respekt for dette. Dette leder over i temaet diskriminering og hvordan dette kan oppleves og håndteres. I kursets andre del knytter vi betraktningene om identiteter, diskriminering og rett til beskyttelse til temaet kjønn- og seksualitetsmangfold.

Når vi snakker om kjønn og seksualitetsmangfold forklarer vi hva LHBTIQ+ står for, med informasjon om ulike skeive identiteter. Vi bruker tid på å la deltakerne dele tanker, reflektere og diskutere med oss. Når vi forklarer bokstavene spør også vi om rettigheter i Norge, og her tar vi opp temaer som likekjønnet ekteskap, familietyper, dating, sex og ikke minst samtykke.

I denne delen av opplegget er det et viktig poeng at foredragsholderne, som deltakerne kan identifisere seg med som personer med innvandrerbakgrunn, selv er LHBTIQ-personer (skeive). Dette gjør det abstrakte konkret: mange har ikke møtt skeive personer før. Vi opplever ofte at deltakere uttrykker overraskelse, interesse og nysgjerrighet, og har mange spørsmål.

Den siste delen av opplegget legger opp til samtale om kryssdiskriminering. Vi ber deltakere diskutere sammen hva slags opplevelser kan en LHBTIQ-person ha når denne personen er innvandrer på asylmottak eller voksenopplæring og hva kan vi gjøre for å sikre et trygt miljø til alle. Her kommer de med forskjellige opplevelser og tanker.

Eksempler på aktiviteter 

«Hånda», en sosial identitetsøvelse:  

En interaktiv og morsom øvelse som gir bedre forståelse av diskriminering. Øvelsen består av tegning, deltakelse, og skaper en diskusjon rundt mangfold, sosiale identiteter og forskjellsbehandling. Deltakere og foredragsholdere deler sine sosiale identiteter og får vite mer om hverandre, da fungerer øvelsen godt som en “ice breaker” i begynnelsen av kurset.

Denne øvelsen gir mulighet til å snakke videre om diskriminering på grunn av sosiale identiteter. Vi forklarer at vi er mangfoldige og har ulike identitet og at det er lov å være en muslim, norsk, og svart for eksempel. Noen identiteter er mer synlige enn andre, hudfarge for eksempel, og dette kan føre til forskjellsbehandling. Vi forklarer hva forskjellsbehandling og diskriminering er og gir eksempler på diskriminering på grunn av religion, etnisitet, kjønn, seksuelle orientering, og nedsattfunksjonsevne. Vi gir en plass for deltakere å dele egne erfaringer eller eksempler.

Diskusjonsoppgave

Hva kan vi gjøre når vi opplever diskriminering?  

Dette er et viktig spørsmål vi tar med deltakere. Vi drøfter forskjellige måter å behandle eller klage når vi opplever diskriminering. Vi gir kontakt informasjon til politiet og organisasjoner som jobber mot diskriminering.