Møtet med helsedirektørene i Norge

Skeiv Verden, sammen med andre skeive organisasjoner, ble invitert forrige uke til et møte med helsedirektørene i Norge for å diskutere utviklingen av regionale sentre for kjønnsinkongruens. Under dette møtet fikk vi muligheten til å uttrykke hva vi mener er viktig å ta hensyn til mens de regionale sentrene videreutvikles. Her er en oppsummering av punktene vi diskuterte:

1. HKS (Helsestasjon for kjønn og seksualitet, Oslo): Vi må sørge for at HKS fortsatt er trygt og fungerer godt, til tross for utviklingen av regionale sentre. Vi ser også at vårt fellesskap trenger tilgang til HKS og de regionale sentrene, uavhengig av alder. Derfor ønsker vi å se til at tilstrekkelig finansiering blir gitt til HKS for å støtte dem i å utvide tjenestene sine til personer over 30 år.

2. Ikke-binære personer: Vi ser at ikke-binære personer ofte blir utelatt fra samtaler om helsetjenester. Vi er bekymret for at noen sentre, som NBTK (Nasjonal behandlingstjeneste for kjønnsinkongruens, eller Riksen som det ofte refereres til i transmiljøet), ikke virkelig lytter til oss. De samarbeider ikke tett nok med transmiljøene, og noen av personalet har deltatt på anti-trans arrangementer. Dette får oss til å tvile på om de virkelig har våre beste interesser i tankene. Vi trenger gjennomsiktighet og ansvarlighet fra steder som dette, spesielt når deres ansatte er involvert i arrangementer som går imot trans-rettigheter.

3. Vi mener at beslutninger om helsetjenester bør tas basert på hva eksperter og medfølende mennesker sier, ikke på grunn av politikk eller frykt. Vi kan ikke ignorere politikk fullstendig, men det viktigste er å sørge for at trans-spesifikke helsetjenester blir gitt basert på vitenskapelig kunnskap og ikke politikk.

4. Traumeinformert omsorg: Vi må sørge for at de regionale sentrene for kjønnsinkongruens er klare til å støtte personer som har opplevd traumer, spesielt de med flere minoritetsidentiteter som transmigranter og flyktninger. Vårt helse-team sitt arbeid med våre medlemmer viser at mange trans- og ikke-binære personer har opplevd traumer på grunn av hvordan samfunnet behandler dem. Disse sentrene må være i stand til å hjelpe med dette traumet og ikke la det hindre folk i å få den omsorgen de trenger.

5. Trans asylsøkere: Vi ønsker også å sørge for at asylsøkere kan få kjønnsbekreftende omsorg raskt og enkelt, spesielt hvis de allerede har startet behandling før de kom til Norge. Å være en asylsøker bør ikke bety at du mister tilgangen til helsetjenester.

Oppsummert gir opprettelsen av disse regionale sentrene en stor sjanse til å løse noen av problemene transpersoner står overfor i å få helsetjenester. Ved å sikre at de er inkluderende, basert på god vitenskapelig kunnskap og klar over det traumet mange av oss har opplevd eller opplever, håper vi at de kan være steder der transpersoner føler seg trygge og støttet.

Neste
Neste

Meet Skeiv Verden’s Vest new Styreleder.