Pressemelding fra Skeiv Verden – 25. juni-utvalgets rapport 

Skeiv Verden er sjokkert over rapporten som avdekker alvorlig svikt i håndteringen av terrortrusselen og kommunikasjonen med det skeive miljøet før og etter terrorangrepet 25. juni 2022. Rapporten tegner et tydelig bilde av hvordan manglende kompetanse og innsikt om skeive og dårlig kommunikasjon har ført til at en av de alvorligste hathandlinger mot skeive ikke ble forhindret, og at det skeive miljøet i etterkant ikke fikk mulighet for å heles i felleskap.  

Avlysning av paraden, minnemarkeringen og skeive arrangementer i etterkant av 25. juni 

Valget om å avlyse både paraden og minnemarkeringen er av rapporten beskrevet som et tydelig brudd på våre menneskerettigheter i ytrings- og forsamlingsfrihet. Vi fikk fratatt muligheten for å samles og styrke hverandre i vårt felleskap, samt få sympati og støtte fra storsamfunnet. I stedet ble vi gjort usynlige og det offentlige rom forble utrygt for skeive i tiden etter terrorangrepet. 

I dag er skeive fortsatt utrygge i det offentlige rom, og Skeiv Verden mener at håndteringen av terrorangrepet har ført til en varig utrygghet for vår målgruppe. Tryggheten vil kreve mye å gjenopprettes. Den dårlige handtering har også gjort at mange av Skeiv Verden sine medlemmer er redde for å delta i årets pridemarkering, da det fortsatt ikke er kommunisert synlige forbedringer eller nye tiltak som skal gjøre pride mer trygg i år. 

At Oslo Pride og FRI ble gjort til syndebukker for avlysningen av minnemarkeringen i fjor, i stedet for at PST og Politidirektøren tok ansvaret for å forklare og kommunisere bakgrunnen for avlysningen, har i tillegg ført til unødvendig konflikt i det skeive miljøet.  Skeiv Verdens målgruppe har mange medlemmer med høyt minoritetsstress som har fått en ytterligere belastning ved å måtte forsøke å håndtere det store traumet og sorgen etter angrepet. 

 

PST har ikke tatt terrortrusselen mot skeive på alvor, og justisministeren har inntil nå ikke ville beskrive Oslo-skytningen som et terrorangrep.   

Mange av de mulige avverginger av terrorangrepet, som rapporten fremhever, virker å bunne i manglende kompetanse, informasjon og prioritering av skeive som en mulig sårbar gruppe for terror. Det er derfor mange forskjellige feiltrinn og miskommunikasjon som i siste fall gjorde at terrorangrepet ikke ble forhindret. Det som er mest sjokkerende er nok at en FB-post med et brennende pride-flagg under Oslo Pride-uken ikke var en sterk nok indikator på en tydelig terrortrussel mot skeive. 

At dette var et terrorangrep var tydelig for det skeive miljøet allerede få timer etter skytingen, og angrepet mot hele minoriteten er begrunnet i et hat mot alle skeive. Det at justisminister Emilie Enger Mehl ikke ville beskrive det som et terrorangrep før i dag har gjort at alvoret og omfanget av skytningen for det skeive miljøet er blitt kraftig underspilt.  

Vi i de skeive organisasjonene har lenge visst om en økt terrortrussel, økt trakassering og hat mot skeive, så det virker både ignorant og nedverdigende at det først blir tatt på alvor av politiet, PST og justisministeren nå.  

Vi vil bli inkludert i dialogen for å unngå negativ effekt for skeive med minoritetsbakgrunn

Til tross at FRI, Oslo Pride og 25. juni Støttegruppen fikk lese rapporten på forhånd, har vi først fått tilgang til hele rapporten i dag, og skal i den nærmeste tid lese den nesten 300 sider lange rapport grundig. Vi skal sørge for at det videre arbeidet for å bedre sikkerheten for skeive også hensyntar skeive med minoritetsbakgrunn. 

Skeive med minoritetsbakgrunn har ofte lite tillit til Politiet og autoritetspersonell på grunn av erfaringer fra hjemlandet, og den systemiske rasismen, som dessverre fortsatt er et problem i Politiet.  

Vi vil derfor fortsette vår dialog med PST, politiet og justisdepartementet sammen med de andre skeive organisasjonene, for å se til at tiltakene som gjøres ikke fører til at vår målgruppe bli mistenkeliggjort eller utsatt for profilering ved skeive arrangementer som Pride, pga. deres etniske eller religiøse tilhørighet.  

Vi ser fram til at rapporten fører til konkrete endringer, så likende feil ikke fører til likende situasjoner i fremtiden – og at disse endringer skjer i samarbeid med skeive organisasjoner. 

Hanne Lyseth

Generalsekretær


Hanne@skeivverden.no
0047 976 09 902





Forrige
Forrige

Johnny Vo og 10/10 trykkeriet lager en t-skjorte for å støtte Skeiv Verden

Neste
Neste

Vi feirer nytt lokallag!