En ny rapport om trygg integrering av LHBTIQ+-flyktninger

Rapporten er utarbeidet av Østlandsforskning ved Høgskolen i Innlandet, på oppdrag for Integrerings- og mangfold direktoratet (IMDi). Funnene i rapporten bekrefter Skeiv Verdens lange erfaringer i integrerings feltet.

Forskerne ved Østlandsforskning Deniz Akin og Lisa Knatterud Wold legger fram rapporten. Foto: Skeiv Verden

Rapporten “På leting etter trygghet: Integrering av LHBTIQ+ flyktninger i Norge” undersøker arbeidet med integreringsprosessen. Forskerne bak rapporten legger vekt på opplevelsene til femten LHBTIQ+ flyktninger med landbakgrunn fra Afghanistan, De forente arabiske emirater, Egypt, Iran, Kongo, Palestina, Syria og Tsjetsjenia. Det er også gjennomført gruppeintervjuer med aktører i seks kommuner som jobber med integrering av flyktninger, slik som voksenopplæringen, helsetjenesten, frivillig sektor og interesseorganisasjoner.

Funnene i rapporten underbygger de erfaringene og bekrefter de utfordningene som Skeiv Verden har jobbet med i flere år. Rapporten viser at flere flytter til store byer for å oppleve trygghet innen et skeivt nettverk, samtidig føler noen seg tryggere i en små by. Videre bekreftes det et større behov for informasjon om rettigheter og kjønns- og seksualitetsmangfold.

Thomas Nordraak (IMDi), Maruwa Ibrahim (Skeiv Verden) og Ingse-Katrine Alfsen (minoritetsrådgiver ved Malakoff videregående skole) kommenterer rapporten. Foto: Skeiv Verden


Maruwa Ibrahim, rådgiver i Skeiv Verdens Skeiv Kompetanse tiltak, var blant de som kommenterte rapporten. Ibrahim understreker at funnene og anbefalingene i rapporten er spesielt viktige for arbeidet Skeiv Verden gjør i integreringsfeltet.

Ibrahim er enig med rapporten om at det trengs mer systematisk arbeid fra kommunene og kjønns- og seksualitetsmangfold tematikken bør tas opp i alle klasserom i intro- og voksenopplæringssentere, men det må tas opp under trygge rammer som hindrer økt minoritetsstress for skeive deltakere.

I 2022, holdte vi kurs for over 2000 deltakere på voksenopplæring og asylmottak nasjonalt. Vi har opplevd en betraktelig økning i henvendelser fra året før, og dette tyder på at vårt arbeid må styrkes for nå enda flere mindre kommuner gjennom økte midler men også gjennom at vårt kompetanse tiltak gjøres kjent for alle integreringsaktører, sier Ibrahim.

Forrige
Forrige

Oppdatering om Esben Ester og behandlingstilbud til transpersoner

Neste
Neste

Skeiv Verden i Herøy kommune